Žolynais kvepianti diena Katauskiuose

Kai reikia sodinti daržus, gėrėtis pražydusiais sodais, o kartu sielotis dėl mus gąsdinančių neramumų pasaulyje, gegužės 20d. Katauskių kaimo bendruomenės moterys pakankamai skaitlingai rinkosi į Katauskių bibliotekos organizuojamą popietę ,,Vaistiniai augalai, prieskoniai, aliejai. Kuo yra ypatingi žmogaus sveikatai?“ Su mumis susitikti atvyko moterys net iš Plungės – tai žolininkė ir tautodailininkė Rasa Žalūdienė bei buvusi ūkininkė, dabar aroterapija ir kt. veikla užsiimanti Rolanda Karazinienė.

Verta buvo susipažinti su gausia bibliotekoje esančių knygų apie gyvenimo būdą ir netradicinį gydymą paroda, paragauti sodrių arbatų, Plungės pyrago, susipažinti su tikru levandų ir kt. žolelių kvapais. Šis susitikimas skyrėsi nuo kt. panašaus pobūdžio suėjimu tuo, kad tai nebuvo paskaita. Visos ir kiekviena galėjome svečių paklausti, kuo ir kaip gydytis, kaip derinti žolių mišinius, kodėl jie nepadeda. Sunku įtikėti, bet padeda tik žolelės vartojamos su meile ir viltimi pasveikti, kad gydomieji augalai auga tik jiems tinkamose vietose ir rinkti juos reikia tik savo gyvenamojoje aplinkoje. Ir mažiau, ir daugiau besidominčių galvose kirbėjo mintis, kodėl praradome močiučių, mamų išbandytus gydymo receptus, kodėl vengiame žoliauti ir vis mažiau bepažįstame vaistinius augalus. Bene svarbiausia, kad noriai ir už prieinamą kainą pirkome įvairiausių žolelių rinkinius gydomoms arbatoms. 

Susitikimui skirtas laikas praėjo lyg su senais, gerais draugais. Pageidavome pasimatyti ir ateityje. Manau, viešnios liko patenkintos mūsų smalsumu, šiltu priėmimu. O už arbata kvepiančią popietę norėtųsi padėkoti Katauskių bibliotekininkei Ingridai Staponienei. Visiems gražios vasaros, kvapių taikios padangės žolynų.

Susirinkusiųjų vardu – Danutė Žakaitienė