PROJEKTO „GYVENKIM ŠIUOLAIKIŠKAI” ATASKAITA

Projekto aprašymas

Pirmininkas Jonas Galinaitis kartu su bendruomenės taryba dar  balandžio mėnesį sudarė projekto ,,Gyvenkim šiuolaikiškai“ įgyvendininmo planą. Plane buvo numatyta, kokius bendruomenė turi atlikti darbus, nustatė  šių darbų atlikimo terminus. Bendruomenės tarybos narė Regina Valionienė surado  25 kaimo žmones  ir pakvietė mokytis dirbti kompiuteriu. Šie žmonės  buvo pirmieji  apmokyti kompiuterinio raštingumo.

Mokymus vedė bendruomenės narė bibliotekininkė Danutė Enuksonienė. Mokymai vyko Katauskių kaimo bibliotekos patalpose mažomis žmonių grupelėmis. Čia buvo pasinaudota trimis veikiančiais ir internetą turinčiais kompiuteriais.

Jelena Žalpienė ir Danutė Enuksonienė svetainės sukūrimui paruošė medžiagą  apie bendruomenę, kaime veikiančią biblioteką bei kitas kaimo naujienas. 

Svetainę sukurti sutiko Liudas Masaitis, nes jis turi tam tikros patirties tokiame darbe. Su juo buvo pasirašyta sutartis, pagal kurią jis įsipareigojo iki rugsėjo 1 d. sukurti svetainę www.katauskiai.lt ( dizaino ir programavimo darbai) bei atlikti kitus su tuo susijusius darbus. Svetainė yra sukurta ir patalpinta elektroninėje erdvėje. Svetainėje patalpinta daug medžiagos apie Katauskius,bendruomenę, veikiančią biblioteką, nuotraukos  bei aprašyti paskutiniai vykę bendruomenės renginiai.

Nepavyko surengti baigiamojo renginio dėl Covid 19 epidemijos paskelbto karantino rajone,kurio metu draudžiami renginiai, susibūrimai.

Projekto idėja ir tikslas

 Projekto  ,,Gyvenkim šiuolaikiškai“   idėja ir tikslas buvo apmokyti grupelę kaime     gyvenačių žmonių naudotis kompiuteriais. Nes iš praktikos žinome, kad dauguma pagyvenusių žmonių dar nesinaudoja šiandien visiems prieinamais kompiuteriais. Projekto metu siekėme kuo daugiau žmonių įtraukti į mokymus. Siekėme, kad žmonės nors minimaliai galėtų išmokti naudotis šia priemone: pasidomėti bendruomenės sukurta svetaine, ten rašomomis naujienomis. Jaunesnio amžiaus žmonėms tai nesudaro problemų nes kompiuterinio raštingumo juos moko mokyklose. Keletą jaunimo atstovų apmokėme naudotis bendruomenės svetaine. Manome, kad įgyvendinome projekto tikslus ir idėjas. Sukūrėme bendruomenės svetainę, kurią nuolat papildome naujienomis ir papildysime ateityje. Daugiau nei 25 kaimo žmones apmokėme nors minimaliai naudotis kompiuteriais, laikas nuo laiko prisijungti prie bendruomenės svetainės.  

Projekto įgyvendinimo skalė

Projektas  ,,Gyvenkim šiuolaikiškai“ įgyvendintas kaip ir buvo numatyta paraiškoje. Pradėtas 2020-04-10 d. bei užbaigtas  2020-10- 10 d.

Nauda bendruomenės nariams, atitikimas bendruomenės narių poreikiams

Projekto ,,Gyvenkim šiuolaikiškai“ idėja kilo gavus pakvietimą iš konkurso rengėjų ,,Prisijungusi Lietuva“. Ilgokai pamąsčius, pasitarus su bendruomenės aktyvu, nutarėme parašyti projektą, kad suaktyvintume kaimo žmones, išmokytume nors minimalaus kompiuterinio raštingumo. Norėjome patenkinti bendruomenės narių poreikius, sudaryti jiems geresnes patogesnes sąlygas bendrauti, mokytis, užsiimti verslu ir pan. elektroninėje erdvėje. Skatinti bendruomeniškumą ir bendrą veiklą, siūlant aktualių problemų sprendimo būdus ir priemones elektroninėje erdvėje.

Projekto metu bendruomenei pavyko pritraukti mažiau aktyvius bendruomenės narius į mokymus, išmokėme naudotis kompiuteriais. Sukūrėme bendruomenės svetainę, kurioje talpiname įvairiausią medžiagą apie kaimo istoriją, bendruomenės nuveiktus darbus, renginius bei įvairias naujienas kas vyksta mūsų  gyvenvietėje bei aplinkiniuose kaimuose.

Akimirkos iš projekto įgyvendinimo

Katauskių kaimo bibliotekos patalpose vyksta mokymai mažomis grupelėmis. Šie kaimo žmonės yra apmokami kaip reikia prisijungti prie sukurto bendruomenės portalo.

G.Ambroža, V.Savickas mokosi kompiuterinio raštingumo

Vyksta kompiuterinio raštingumo mokymai, mokosi R.Ališauskienė
Trys moterys mokosi kompiuterinio raštingumo, viena iš jų J. Vileikienė
Mokosi klausytis naujienų internete
Mokosi naudotis katauskiai.lt interneto svetaine
Mokosi skaityti naujienas internete
Mokosi kompiuterinio raštingumo
Mokosi naudotis kompiuteriu
Mokosi naršyti po internetą
Mokosi naudotis išmaniosiomis technologijomis
Mokosi naudotis katauskiai.lt interneto svetaine
Mokosi naudotis katauskiai.lt interneto svetaine
Mokosi kompiuterinio raštingumo
Mokosi kompiuterinio raštingumo