Prisimindami Sausio 13-os įvykius įžiebkime žvakeles savo languose!

Sausio 13 dieną, prisimindami ir pagerbdami prieš 30 metų vykusią kovą už LAISVĘ, prisijunkite prie pilietinės iniciatyvos, kurią globoją LR Prezidentas Gitanas Nausėda, ir 8 valandą ryto savo languose 10-čiai minučių uždekime vienybės, atminimo ir laisvės pergalės žvakutes.

Palaikyti šią iniciatyvą yra kviečiamos švietimo įstaigos, valstybės institucijos, įstaigos ir organizacijos bei visus geros valios žmones.

1991 metų sausį vienybės ir laisvės siekio vedini  Lietuvos piliečiai pasiekė istorinę pergalę.  Tauta atsilaikė prieš sovietinių okupantų ir vietinių kolaborantų agresiją bei bandymą karine jėga įvykdyti perversmą ir apgynė atkurtos valstybės nepriklausomybę. 

„Uždegdami žvakutes senu lietuvišku papročiu pagerbiame žuvusius Lietuvos didvyrius ir patvirtiname, kad jų aukos niekada nepamiršime.  Tačiau Sausio 13 lygiai taip pat yra ir Lietuvos piliečių pergalės prieš brutalią okupantų jėgą diena.

Todėl šios žvakės mūsų languose – lyg mažos liepsnelės nuo laužų, degusių Vilniaus gatvėse 1991 sausį, simbolizuoja visų mūsų pažadą ir toliau nepailstamai ginti šalies laisvę.“, – kviečia prie pilietinės iniciatyvos prisijungti jos globėjas Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda.

Iniciatyvos simbolis žvakė simbolizuoja šviesą, teisingumą, atmintį ir laisvės ginėjų laužus.

Pilietinės iniciatyvos  laikas: 8.00–8.10 val.

Svarbu žvakes uždegti tuo pačiu metu (8.00–8.10 val.) tam, kad žvakių liepsnelės plazdėtų visoje Lietuvoje vienu metu.

Pilietiškumo iniciatyva „Atmintis gyva, nes liudija“ organizuojama nuo 2008 metų. Kasmet šią iniciatyvą palaikančių švietimo įstaigų ir kitų institucijų daugėja. Iniciatyvą aktyviai palaiko ne tik Lietuvos švietimo įstaigos, bet ir valstybės institucijos: Prezidentas, Seimas, Vyriausybė, ministerijos, Lietuvos Respublikos ambasados užsienyje, muziejai, bibliotekos, ligoninės, policijos komisariatai, pasienio užkardos, įstaigos, organizacijos ir Lietuvos piliečiai. 2020 metai iniciatyvą palaikė per 1 500 švietimo įstaigų ir kitų institucijų.

Kas nutiko 1991 metais sausio 13 dieną, geriausia mena tų tragiškų Lietuvai įvykių amžininkai.

Sausio 13-oji šiandien vadinama Laisvės gynėjų diena, Lietuvos valstybine švente. Tai paskutinysis Sovietų Sąjungos bandymas jėga užgniaužti Lietuvos nepriklausomybę. Taikūs Lietuvos piliečiai pasipriešino Sovietų Sąjungos siekiams brutalia jėga pavergti Vilniaus televizijos bokštą, Radijo ir televizijos komiteto, Parlamento pastatą ir kitus valstybei svarbius objektus.

Pagarbos ir prisiminimo verti tie 14 lietuvių, tuomet paaukojusių savo gyvybes už tai, ką šiandien dalis tautiečių net nelabai vertina: už Lietuvos Laisvę, Nepriklausomybę ir ateitį be komunizmo.

Sausio 13-oji. Prisimena parlamente dirbę žurnalistai

SAUSIO 13: istoriniai garso įrašai ir vaizdai

LRT studijos įrašai